Právě je sobota 11.9.2010 0:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pondělí 24.9.2007 22:11 
Moderátor

No, je pravděpodobné, že pokud to bylo nutné, tak močí hasili. Ale to má k hajzlíkům a močovým nádržkám trochu daleko a k "středověkým mixům" ještě dál. Ono i dnes není voda v záchodě určena primárně pro hašení :lol:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pondělí 24.9.2007 23:51 

TITVS MARTIVS píše:
Starosta píše:
A jeste by me zajimalo co delaly kdyz to bylo plne??

K tomu u většiny záchodů nemohlo dojít. Fekálie byly odváděny tekoucí vodou kanalizací do řek. K "přeplnění" mohlo dojít jedině tehdy, když se ucpal odvod, nebo přívod vody.

http://titus.wz.cz/img/latrine.JPG

Pokud však nebylo možné odvádět výkaly tekoucí vodou, padalo všechno do žumpy...která se čas od času musela vyprázdnit (asi lopatou).

Teď vidím, že na tom obrázku ten chlapík vepředu namáčí... to... v jakési strouze na zemi, kterou teče voda (jestli jsem to správně pochopil). Je to tak :shock: ? By mě nenapadlo, jak to bylo vymakaný! :D

TITVS MARTIVS píše:
Nejsem si jistý, jestli byli za Vespasiana zpoplatněny i ty záchodky, ale moč určitě. Ta byla v Římě důležitým artiklem - používala se na čištění a bělení látek. Na ulicích byly "pisoáry", nebo jak to nazvat, kde si lidé mohli ulevit a navíc tak podpořit výrobce látek. Po Vespasiánově zdanění se ty "pisoáry" nazývaly Vespasiani... :wink:

Latinsky je moč urina, nebo taky lotium.

Jj, někde jsem taky četl, že valcháři měli speciální službu, která chodila dům od domu (snad jenom u zaregistrovaných) a sbírala moč. :D

Tita Iuventia Martia píše:
Aha, takze moci se dosahlo belene latky? No, nebylo to asi zrovna prijemne zamestnani, delat v cistirne odevu nebo u barvire latek ;-)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zubn%C3%AD_pasta
Hlavně nečíst před obědem! :lol:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 8:30 

Tak jsem si to precetla,i pres tve varovani, pred snidani ;-) No, jak to jenom rict - cistit zoubky muselo bejt... skutecny zazitek :twisted:

:idea: Ja jsem nekde ovsem cetla, ze na cisteni zubu se v Rime taky pouzivaly ruzny mixy z vina, maty, koreni atd., jako ze to nejak desinfikovalo ustni dutinua jeste to prijemne vonelo :idea: To me prijde.. takovy... mnohem.. symplatictejsi :-) Ale tak to je uz na jiny tema.. ;-)

Ohledne fotografie latriny - ja ji sice nevidela, ale vim, co na ni je, ten manik namaci.. pouzitou? houbu na tyci do vody, ktera proudi a tj., necistota se odvadi pryc a houba se procistuje, fakt vymakane, to ano..

A rekla bych, ze pred pouzitim se houba opet namocila do tekouci vody, aby zmekla, protoze co tak vim, byla to morska houba, a utirat si.. pozadi.. nenamocenou morskou hobou.. Uhhhhhh :roll: :twisted: :lol: , takze to vidim tak, ze se houba namacela jak pred, tak i po pouziti latriny...

Ohledne te sluzby valcharu - no to taky musel byt kvalitni jobik ;-) Asi tohle delali otroci / zamestnanci toho valchare, ne?? A jak to chodilo s udrzbou toalet? Tuhle racicku asi taky delali pro to najati otroci, ne?? Snad ne rimsky obcani.., to by byl fakt humus...

CASTRA ROMANA
www.castraromana.cz

Předmět příspěvku: ...
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 17:01 

Tak já osobně nejsem znalcem římských záchodů, ale tak něco jsem někde četl a poštěstilo se mi posadit se na císařský záchod na Sicílii(který byl úplně stejný jako veřejné záchody v Pompejích) takže mohu říci, že to bylo celkem promyšlený. Díky tomu, že na záchodech neustále tekla čistá voda si mohl člověk po vykonání potřeby krásně umít zadeček do blejskava :wink: Co vim já o římských veřejných záchodech tak to se mylo normálně rukou která se jednoduše prostrčila otvorem v úrovni kolenou a díky tomu se celé tělo prohlo a člověk si mohl umýt i ty nejtemnější otvory o kterých se v novodobé historii ze slušnosti nemluví :twisted: Prostě dokonale promyšlené, pro skvělou hygienu, ale řekl bych, že ty veřejné latríny musely vypadat asi tak jako ty "naše" na nádražích...prostě žádná sláva :D

Předmět příspěvku: Re: RE
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 21:15 

Ioannes Vandalicus píše:
TITVS MARTIVS píše:
...která se čas od času musela vyprázdnit (asi lopatou).

to teda muselo být zaměstnání. Teď ať si někdo zkusí postěžovat na svoje zaměstnání.

No jestli te to tak zaujalo, mas moznost v tomto oboru vyniknout ;-) Minimalne v Indii se to dela dodneska, takze sup do letadla a s sebou jen penize na lopatu :lol:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 21:26 

no to jsem měl přesně na mysli. já to teda viděl jenom v televizi, ale ten smrad se linul i přes sklo :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 21:31 

Leonidas:
Myslel jsem různé namíchané chemikálie používané u zápalných zbraní. Abych uvedl i nějaký příklad, tak pokud se nepletu, bylo nutné hasit mimo jiné i Řecký oheň nějakou látkou, která obsahovala potaš.

To jsem taky cetl, moc nebo pisek. Akorat prvni jmenovane zbozi bylo stejne spis pro paradu, protoze v realu by museli mit nachystanych peknych par barelu a stejne by jim to i vyschle lode moc nepomohlo, aspon hadam

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 21:40 

Ave,

No a ted si predstav, Vandalicu, ze na tebe zrovna padne nepopularni sluzba - cisteni latrin v tabore ;-) :twisted: :roll: :lol: ;-)

To musela bejt teprve "chutovka", kdyz vojak vyfasnul lopatu a musel se jit brodit ve.. no..., z toho smradu by me asi svihlo a oni proste vyfasli lopatu a museli makat a vybirat.. z latrin.. obsah :roll: I kdyz je fakt, ze delat se to muselo... To bych se pak strasne snazila byt imunes, abych byla od tyhle prace osvobozena ;-)

CASTRA ROMANA
www.castraromana.cz

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 21:42 

Ioannes Vandalicus píše:
no to jsem měl přesně na mysli. já to teda viděl jenom v televizi, ale ten smrad se linul i přes sklo :wink:

Gratuluju. Ja v kine :cry:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úterý 25.9.2007 21:56 

Jiří Chlubný píše:
Ioannes Vandalicus píše:

Gratuluju. Ja v kine :cry:

Já jsem to taky kdysi viděl v TV. Byli v tom po krk a tvářili se, jako by jim to bylo jedno... asi si už zvykli. :x

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pondělí 28.4.2008 21:00 

Salvete,

po delsi dobe si dovolim toto "toaletni" tema ponekud ozivit :-) :D mam cupr, supr clanek o WC v Rime a Recku, tak klido zaslu SZ nebo mailem.. Je to pekne pojednanicko.. Zaujala me tam predevsim ale tahlecta informace:
V Hadrianove vile se naslo na cca 40 zachodku, coz by nebyla takova senzace, ale jak nektere mistnustky vypadaly, to je uz zajimavejsi: prostorne mistnosti, s okny do zahrad nebo s vyhledem do prirody.. Sedatka byla mramorova a nekdy tez vykladana zlatem :D 8) Ja teda nevim, ale ten mramor s tim zlatem musel desne studet do.. sedinky :twisted:

vale

CASTRA ROMANA
www.castraromana.cz

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pondělí 5.5.2008 15:49 

hm, co ho třeba hodit sem i s odkazem, odkud je? :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pondělí 5.5.2008 17:24 

No, existuje cosi, jako autorske pravo na ten clanek, ktere nemam ;-) Nemuzu ho tedy, bez souhlasu autora, zverejnit :idea: Je to z casopisu 100 + 101 ZZ 2009, cislo uz nevim :oops:

CASTRA ROMANA
www.castraromana.cz

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úterý 6.5.2008 19:15 

hm... škoda, rozhodně by mě to zajímalo, už jen kvůli těm informacím... tyhle věci člověk v historických knížkách zrovna často nenajde. :) - nejsem si jistá, nakolik by vadilo porušení autorského práva formou citací (bylo by uvedeno jméno autora a zdroj, odkud byl daný článek převzat).

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pondělí 1.9.2008 9:43 

Salvete fraters,
mam jednu, ne prilis vabivou, historku tykajici se verejnych toalet.., tuhle mi ji povypravel Martin po te, co v knihkupectvi prolistovaval knihu Gladiátoři: jeden Gladiator pry spachal sebevrazdu velmi.. drsnym a nechutnym zpusobem - nacpal si hygyenickou houbu z verejnych toalet do krku a tou se zadusil :roll: :roll: :twisted: :x :x

CASTRA ROMANA
www.castraromana.cz

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 68 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]